fbpx
 
cum-sa-i-intelegi-pe-ceilalti

Cum să faci să-i întelegi pe ceilalti și să solutionezi orice conflict

De foarte mult timp, in terapia cuplurilor si cea infantila, un lucru este bine stiut, si anume acela ca secretul in a-i intelege pe ceilalți, de exemplu copiii – chiar si pe aceea care nu vorbesc inca, este că tot ceea ce fac este ca sa te puna intr-o pozitie in care sa te simti exact cum se simt si ei.

Felul in care tu simti fata de copilul tau, si felul in care copilul te face sa te simti in general, este exact cum simte copilul fata de tine si cum il faci tu sa se simta.

Aceasta dinamica nu se opreste in copilarie pentru ca traim intr-un univers care functioneaza conform legii atractiei. Gandeste-te la lume ca la o oglinda holografica gigantica…tot ceea ce este in interiorul tau se va oglindi in afara si invers, insa adesea nu recunoastem reflexia cand apare in oglinda.

Datorita legii atractiei, felul in care faci pe cineva sa se simta, indiferent daca este cu intentie sau nu, pana la urma va deveni felul in care ei te fac sa te simti. Prin urmare, nu doar copiii te fac sa te simti asa cum se simt, ci si toti oamenii si toate fiintele in general. Si de obicei nu este cu intentie sau este inconstiet si din partea acestora, ei doar reactioneaza la felul in care ii faci sa se simta iar tu te vei simti exact cum se simt ei.

Sa zicem ca un barbat este ocupat cu munca de dimineata pana noaptea tarziu, iar asta o face pe sotia acestuia să nu se simta mai deloc ca o prioritate in viata lui, sa nu se simta pretuita. Ceea ce o determina sa-si gaseasca un amant si isi insala barbatul. El afla…cum se simte acum? Ca nu este iubit, ca partenera nu vede valoare in el … oglinda pefecta a felului in care o facea el sa se simta.

Oglindirea nu e deloc placuta, nu e distractiv sa experimentezi orice fel de reflexie a unui adevar pe care nu vrei sa-l recunosti despre tine. Dar adevarul care conteaza este ca poti folosi aceasta reflexie in avantajul tau.

Cum? De cate ori nu ti s-a intamplat sa te simti confuz intr-o situatie conflictuala? Nu stii ce s-a intamplat, de ce persoana respectiva reactioneaza exagerat, nici macar nu stii ce ai facut, nu-i intelegi. Cum sa faci ca sa-i intelegi? … observand felul in care te simti tu.

Putem folosi aceasta observare si intelegere ca sa ne vedem cu claritate pe noi si impactul nostru asupra altora.  Si o mai putem folosi ca sa intelegem despre ce este conflictul cu adevarat.

De fiecare data cand cineva te face sa te simti intr-un anumit fel, mai ales intr-un conflict, considera ca felul in care ei te fac sa te simti este felul in care tu i-ai facut sau ii faci sa se simta. Asa ca:

  • Identifica cum te simti. Daca esti intr-o relatie in care te simti nefericit, noteaza toate felurile in care te simti in acea relatie si apoi intreaba-te …
  • Cum ai fi putut sa iti faci, sau iti faci partenerul sa se simta in felurile acestea? In ciuda a ceea ce ar putea spune sau face, observa-i actiunile tinând cont de ceea ce simte, pentru ca acum cand tu simti la randul tau – intelegi.
  • Schimba-ti strategia spre a gasi solutii constructive. Acum ca stii clar ce se afla la radacina problemei, si anume felul in care celalalt se simte, nu mai continuati cu toata vorbaria de suprafata si intreaba cum se simte. Gandeste-te la lucrurile pe care le-ai putea spune si face, care sa-l faca sa simta exact opusul.

 

Daca ne raportam la exemplul de mai sus cu barbatul inselat de sotie, iar el ar vrea sa mearga la radacina problemei, asta ar presupune sa realizeze ca totul pleaca de la faptul ca ea nu se simte iubita si pretuita. Daca ar vrea sa-si schimbe strategia, ar face rezolvarea despre „cum sa o fac sa se simta iubita si pretuita”, ceea ce instant va aduce o schimbare in ea si prin oglindire…el va incepe sa se simta iubit si apreciat.

Daca in conflictele noastre ne amintim de oglinda, putem folosi acea reflexie a oglinzii pentru a intelege exact ce se intampla. Tot ceea ce trebuie sa ne amintim este ca toti oamenii ne fac sa ne simtim exact in felul in care se simt si ei in raport cu noi.

Dacă ești aici, înseamnă că deja îți dorești să-ți fie mai bine, să faci ceva pentru tine. Programele mele de Coaching  și Hipnoterapie te vor ajuta să identifici ce nu merge bine în viața ta , să obții claritate, inspirație și motivație legat de ceea ce-ți dorești, să dobândești o nouă perspectiva asupra relației de cuplu.
Înlătură din viața ta tot ce nu mai ai nevoie din trecut și devin-o persoana la care ai visat mereu !

No Comments

Post A Comment