10 dec. Părintii și identitatea
Cand venim pe lume, mintea noastra este ca un burete, totul este complet nou si absorbim toate informatiile din jur.
Pe masura ce crestem, aceste experiente timpurii ne ajuta sa ne conturam felul in care privim lumea. Pe langa aceste repere care tin de lumea exterioara, inca de micuti, ne definim si identitatea, care deriva direct de la parintii nostrii. Petrecem atat de mult timp cu ei incat preluam trasaturi similare cu ale lor si continuam sa le dorim afectiunea mult timp dupa ce am devenit adulti, practic…toata viata.
Inconstient, tindem sa ne identificam cu parintele a carui afectiune ne-am dorit-o si ne-a lipsit cel mai mult. Chiar si atunci cand acesta nu mai este printre noi, ne conturam personalitatea dupa cum credem noi ca ar trebui sa fim astfel incat sa ii castigam dragostea, acceptarea si binecuvantarea. Aceasta dorinta acuta de acceptare ne influenteaza puternic identitatea, iar intelegerea acestui lucru ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, atat pe noi cat si in raport cu ceilalti.
Examinandu-ti copilaria si depistand a cui afectiune ti-a lipsit cel mai mult, iti poti explica mai bine de ce te percepi in felul in care o faci. Iti poti examina de asemenea relatiile si sa observi modul in care acestea au decurs in trecut: incerci in mod constant sa-i dovedesti partenerului tau ca esti competent, pentru ca doar asa te-au facut parintii sa simti ca esti vrednic de iubirea lor? Cauti pe cineva care gaseste bucuria in cele mai mici lucruri, pentru ca asta ai fost invatat sa faci si tu?
Intelegand de ce iei anumite decizii emotionale, bazat pe educatia ta, iti poti da seama care sunt acele convingeri care te determina sa actionezi la fel si in prezent si sa te straduiesti sa schimbi acele comportamente care te nemultumesc.
Pe de alta parte, structura personalitatii noastre nu este formata pana la 5-6 ani. Invatam despre relatii, despre emotii, despre conexiuni, inainte sa invatam sa gandim. Asa ca, daca foarte devreme in viata noastra persoana care ne-a iubit, care ne-a crescut, a simtit si furie fata de noi sau ne-a ranit ori ne-a respins, noi ne vom forma o structura a personalitatii care va percepe intreaga lume astfel. Deci, vom simti in vietile noastre respingerea si furia, vom atrage oameni si situatii care ne vor infuria, pentru a continua sa traim cu problemele nerezolvate care nu ne-au placut niciodata.
No Comments