Ascultare profundă

Ascultare profundă

Ai vorbit vreodata cu cineva care te-a facut sa te simti ca si cum erai singura persoana din lume in acel moment? Care parea cu adevarat captivat si interesat de fiecare cuvant pe care il rosteai?

Cum te-a facut asta sa te simti? Important? Inteles?

Aceasta este puterea ascultarii profunde! Este mai  mult decat un obicei social valoros; este o unealta transformationala  de comunicare. Ascultand cu adevarat, nu numai ca iti acorzi timpul si spatiul de a absorbi pe deplin ceea ce spune partenerul tau de conversatie, ci chiar il faci  sa se simta auzit si il incurajezi sa vorbeasca si mai deschis si sincer. Iar acesta  este un factor cheie in crearea unei conexiuni cu oricine.

Cum ar fi sa incercam sa profitam de perioada aceasta in care suntem nevoiti sa stam in casa, si sa invatam sa ne ascultam efectiv partenerul ? Ne plangem  mereu ca nu suntem auziti si intelesi, dar oare noi suntem prezenti si angajati cu adevarat in conversatie?

Sunt cateva aspecte care definesc ascultarea profunda:

CONTACTUL VIZUAL. Mentinand contactul vizual, ii demonstrezi partenerului tau de conversatie ca esti pe deplin angajat si interesat in ce are de spus.

PREZENTA. In medie, o persoana vorbeste intre 135 si 160 de cuvinte pe minut, in timp ce creierul ruleaza in medie intre 400 si 600 cuvinte pe minut. Ceea ce inseamna ca mintea ta merge mult mai repede decat gura partenerului de conversatie, insa este doar alegerea ta daca o lasi sa se indeparteze de la subiect sau sa fie cu adevarat prezenta. Astfel, nu numai ca vei putea sa absorbi pe deplin ce are de spus partenerul tau, ci vei fi capabil sa raspunzi cu bunatate, ceea ce creaza un sentiment de apreciere si intelegere.

FEEDBACK NONVERBAL. Nu este nimic mai trist decat sa stai de vorba cu cineva care nu reactioneaza in nici un fel. E ca si cum ai vorbi la pereti, nu? Da din cap, zambeste sau ofera-i interlocutorului tau orice alt semn de recunoastere. Aceste indicii nonverbale au un impact imens, aratand interesul, intelegerea si implicarea ta in conversatie.

CONECTAREA. Cand stai de vorba fata in fata cu cineva, pozitioneaza-ti corpul astfel incat sa creezi un spatiu primitor si sigur, ca persoana din fata ta sa poata vorbi deschis: apleaca-te usor spre interior, deschide-ti pieptul, trage umerii inapoi si tine mainile in poala sau impreunate pe masa din fata.

Tu ce fel de ascultator ai fost azi?

 

No Comments

Post A Comment