DAR, TOTUȘI, CE ÎNSEAMNĂ COACHING?

Este prima întrebare pe care mi-o pune lumea când spun că sunt coach și este normal, pentru că nu mulți s-au întâlnit cu acest concept, în special corelat cu viața personală și profesională. Așa că am răspuns câtorva întrebări generale despre coaching.

>> Clic pe fiecare întrebare pentru a citi răspunsul. Nu ezita să mă contactezi dacă ai vrea să afli mai multe lucruri.
Ce înseamnă coaching?

Pe scurt despre coaching? Coachingul este o metodă de dezvoltare personală și profesională. Relația dintre coach (antrenor) și client decurge în câteva puncte similar cu antrenamentul unui sportiv, cu consilierea sau cu psihoterapia, deși coachingul diferă în multe aspecte de acestea (vezi mai jos).

 

Conceptul de coaching a apărut acum mai mult de o jumătate de secol în SUA și este în ultimii 15 ani într-o creștere fantastică. De ce? Pentru că are rezultate excelente în toate domeniile: de la mediul business la viața intimă, de la parenting la lidership, de la setarea obiectivelor până la dezbărarea de obiceiuri proaste sau găsirea scopului în viață.

De la probleme mici până la cele de viață și de moarte, coachingul te ajută să-ți găsești propriile soluții, să înțelegi, să iei decizii ferme și mai ales să acționezi. Singura condiție este să vrei cu adevărat să te schimbi în bine.

De ce ai vrea să lucrezi cu un life coach?

Un coach te ajută să descoperi cine ești, încotro te îndrepți, ce ai de făcut ca să ajungi acolo, ce acțiuni clare vei face. Te acompaniază pe traseul schimbării de comportamente și de tipare de gândire.

 

Când vorbim de coaching vorbim despre schimbare, rezultate și despre a merge înainte fiind conștienți de noi și de ceilalți, asumându-ne responsabilitatea pentru alegerile, deciziile și acțiunile din viața noastră.

O altă abordare care mie îmi place mult definește coachingul ca fiind o luptă pentru libertate: libertatea de a putea face ceva, dar și libertatea față de ceva. Procesul de coaching oferă celor care beneficiază de el oportunități de a se elibera de circumstanțe nesatisfăcătoare, ca mai apoi să le deschidă căi către noi opțiuni care să ducă la împlinire și succes.

 

Soluția către mai bine stă în tine, însă ai nevoie de cineva care să te ajute să identifici calea, să iei deciziile corecte și să structurezi acțiunile necesare. Un coach vine cu experiența, pregătirea și înțelegerea sa, însoțindu-te de pe o poziție de egalitate către propria ta soluție, către ceea ce vrei și poți face.

Care sunt beneficiile coachingului?

Beneficiile sunt mai multe decât cele pe care le cauți tu atunci apelezi la un coach. De cele mai multe ori, oamenii apelează la coaching pentru a rezolva o problemă, a lua niște decizii, însă descoperă în timpul procesului aspecte extraordinare despre ce îi motivează de fapt, cine sunt cu adevărat. De obicei coachingul le relevă lucruri la care nici nu s-au gândit că ar avea o influență asupra performanței sau a echilibrului vieții.

 

Coachingul acționează pe mai multe planuri pentru a obține un obiectiv, iar beneficiile sunt valoroase și nenumărate:

 

  • Conștientizarea a ceea ce ești cu adevărat și ceea ce vrei cu adevărat de la viață;
  • Îmbunătățirea calității vieții și menținerea unui echilibru în toate aspectele;
  • Întărirea sau restabilirea încrederii în sine;
  • Depășirea unor blocaje, temeri și credințe limitative;
  • Stabilirea priorităților;
  • Descoperirea misiunii vieții;
  • Alegeri în cunoștință de cauză, cu responsabilitate asumată – pentru că sunt alegerile tale 100%;
  • Generare de idei;
  • Generare de acțiuni și planuri bine definite;
  • Performanță și productivitate mai bună, creșterea eficienței;
  • Îmbunătățirea relațiilor și dezvoltarea abilităților interpersonale;
  • Claritate în legătură cu ceea ce vrei,  cu motivele pentru care vrei şi cum poţi să obţii ceea ce vrei.
De ce este special? Cum de are rezultate pe termen lung?

Coachingul e realist, se bazează pe cine ești tu cu adevărat aici și acum, nu pe ce e bine și pe ce e rău pentru alții. Coachul știe să pună întrebările care să te scoată la suprafață, să te provoace, să te confrunte, să te încurajeze să fii autentic și să iei decizii conforme cu valorile tale.

 

Un alt motiv pentru care coachingul are succes este pentru că este centrat pe rezultat și acțiune. Dacă psihoterapia răspunde la întrebarea “de ce nu-mi este bine?”, întrebarea la care coachingul știe să dea răspuns bun este “ce fac de astăzi, ca să fie mai bine?”. Simplu.

Când poți apela la un coach?

Când trăiești cu frica de viitor, când procrastinezi, când vrei să schimbi ceva în viața ta dar nu ai curaj, când simți că faci prea multe lucruri și nu știi la ce să renunți, când ai un conflict cu cineva, când vrei să îți îmbunătățești relația, când ești nefericit și nu știi de ce, când vrei să pornești o afacere, când ți se pare că nu are niciun sens viața ta, când vrei să iei o decizie importantă, când vrei să fii un părinte mai bun… Când, pur și simplu, îți dorești să ai încredere în tine astfel încât să obții tot ce-ți dorești!

Scurtă istorie a coachingului...

În 1950, conceptul de „Coaching” a fost introdus pentru prima dată în literatura de afaceri, semnificând abilitatea de a gestiona oameni, deși conceptul de coaching are origini în sport.

În anii ’80, programele de leadership au inclus conceptul de Coaching Executiv, iar mediul de afaceri a început să acorde o importanță acestui aspect. Până în anii 90, SUA a fost locul unde s-a dezvoltat coachingul, urmând ca Graham Alexander să aducă modelul GROW și conceptul Inner Game în Europa, iar Sir John Whitmore să promoveze și să aplice cu succes coachingul în mediul de business.

 

Prima academie de coaching din Europa a fost înființată în 1999 în UK.

 

Coachingul a devenit treptat o profesie cu etica și standarde de educație proprii. Un coach profesionist este caracterizat printr-un cod definit de Federațiile Internaționale de Coaching, prin abilități specifice, proceduri și tehnici.

Deși este un fenomen destul de nou, este într-o continuă și impresionantă creștere, ceea ce ne face să ne gândim că oamenii sunt preocupați din ce în ce mai mult de dezvoltarea lor personală.

Hai să lucrăm împreună!

PROGRAME

Te pot ajuta să-ți găsești răspunsurile și calea către viața dorită. Vezi mai jos câteva dintre alternative.

>> Pentru mai multe informații accesează „Programe” aici.