Așteptări și presupuneri în relatii – ce sunt și cum le putem depăși

asteptari-si-presupuneri-in-relatii

Așteptări și presupuneri în relatii – ce sunt și cum le putem depăși

As vrea sa-ti imaginezi un barbat si o femeie care se plac si ies impreuna la un film. Isi platesc biletele separat si se așază la locurile lor in sala. Sa pretindem ca femeia, in loc sa se simta atrasa de barbat, incepe sa simta cumva ca acesta nu prea ii mai e pe plac. Iar motivul pentru care se intampla asta este ca barbatul nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor ei … sa plateasca ambele bilete si sa se ofere sa cumpere si popcorn. Nu numai ca nu i-a comunicat barbatului ce-si doreste, pentru ca asa a invatat in mediul in care a trait, dar a si presupus ca acestea ar trebui sa fie si asteptarile lui, cand scoate pe cineva in oras.

Cu totii avem asteptari, unele constiente altele de care nu suntem constienti. De fapt, cele mai multe dintre ele sunt inconstiente. Asta inseamna ca ai asteptari pe care stii ca le ai si unele pe care nu stii ca le ai. Sa astepti ceva insemna sa crezi cu tarie ca acel lucru se va intampla sau sa fie intr-un anumit fel. Sa presupui inseamna sa iei ceva de-a gata, sa crezi ca ceva e adevarat fara sa ai nici o dovada. Si cat de des facem asta in relatiile noastre…

Unele din aceste asteptari pot fi sanatoase, altele nu. De exemplu, o asteptare comuna pe care o avem in relatie este sa fim tratati bine, ca partenerul  sa ne trateze asa cum il tratam si noi si presupunem ca e o asteptare pe care o are si celalalt, iar in cazul in care asta nu se intampla, ne simtim dezamagiti.

Asteptarile noastre sunt setate de experientele trecute. De exemplu, cultura in care ai crescut, rasa, atitudinea familiei, religia, felul in care ai perceput alte relatii din jur, relatile pe care altii le-au avut cu tine in copilarie. Si pentru ca avem tendinta de a proiecta propriul simt al realitatii asupra altora, presupunem ca toti sunt la fel.

Exista doua motive principale pentru care intram in acest conflict legat de asteptarile pe care le avem:

Primul, majoritatea dintre noi nici macar nu stim care sunt aceste asteptari, doar ne suparam cand cineva nu le indeplineste.

Iar al doilea, asteptarile ne reflecta de cele mai multe ori nevoile, iar cei mai multi am crescut intr-o societate in care sa-ti admiti nevoile nu este ok. Asa ca, in loc sa comunici celuilalt direct nevoile sau asteptarile, aluneci catre a manipula pentru a-ti satisface nevoile, pentru a obtine reactia sau comportamentul pe care ti-l doresti.

Intr-o relatie avem nevoie sa ne intelegem unul altuia asteptarile si sa nu presupunem ca sunt aceleasi si vor fi indeplinite si o data ce devenim constienti care sunt acestea sa decidem constient daca vrem sa le mentinem pe ale noastre sau sa renuntam la ele.

Unul din lucrurile cele mai bune atunci cand te intristezi  in relatie este ca reprezinta ocazia perfecta ca sa descoperi care sunt asteptarile tale inconstiente. In special daca esti dezamagit. Si atunci intreaba-te: „la ce ma asteptam in situatia asta?”, „ce presupuneri am facut?” si raspunde pe cat de sincer poti.

Pentru ca avem tendinta de a proiecta asupra altora propriul simt al realitatii, la fel de usor facem si presupuneri  despre ei, chiar fara sa avem vreo discutie: presupunem ca cineva ne va refuza si renuntam sa mai cerem, presupunem ca nu ne suna pentru ca sunt suparati cand de fapt sunt doar acupati.

Cel mai sanatos lucru pe care ar trebui sa il facem atunci cand intram intr-o relatie, este sa presupunem  ca este o persoana cu totul noua, cu o experienta total noua si asteptari total diferite. Poate ca ei nu stiu ce crezi tu ca ar trebui sa stie despre cum sa ai o relatie, cum sa fie cu altii si cum sa fie in preajma ta.

Asa ca fa o decizie constienta din a incerca sa va descoperiti unul altuia asteptarile inconstiente si comunicati-va reciproc care sunt aceste asteptari, ca sa fie foarte clar pentru amandoi la ce sa va asteptati. Este doar decizia ta daca vrei sa faci in continuare presupuneri, o data ce asteptarile au fost constientizate impreuna cu partenerul.

No Comments

Post A Comment