Hipnoterapia este una dintre cele mai vechi științe ale lumii, existând dovezi că Grecii și Mayașii înțelegeau și foloseau hipnoza și chiar hieroglife antice îi atestă meritele printre Egipteni, încă din anul 3000 Î.C. În timp ce hipnoza a avut locul ei în societate mii de ani, cu trecerea timpului a devenit o practică medicală legitimă, numindu-se Hipnoterapie. Meritele îi sunt recunoscute oficial de către Asociația Medicală Britanică încă din anul 1892.
Este o tehnică terapeutică recunoscută la nivel mondial, care, cu ajutorul hipnozei și prin intermediul transei hipnotice, ajunge la subconștient, pentru a înțelege mai bine ce se află la baza problemelor cu care se confruntă clientul.
Hipnoza este starea minții rezultată în urma intrării în starea de transă și face posibilă comunicarea dintre mintea conștientă și partea subconștientă a creierului tău.
Multă lume vede hipnoza ca pe un somn indus, când hipnoza induce de fapt starea de transă. Este de fapt o stare naturală a minții, pe care cu toții o experimentăm, fără să fim conștienți de asta, de-a lungul unei zile, atunci când suntem foarte concentrați sau foarte relaxați: când citim o carte cu atenție, urmărim un film care ne absoarbe complet sau chiar când ne lăsăm ghidați de gps-ul mașinii, ca să ajungem la destinație.
Singurul lucru care face diferența între o transă apărută natural și transa hipnotică este faptul că hipnoterapeutul o induce pe aceasta din urmă și are abilitatea de a controla starea de transă pentru a obține înțelegere și vindecare.
Starea de transă hipnotică aduce cu sine o relaxare profundă, la nivel fizic și mental și îi permite clientului să „se lase”, să se abandoneze. În timpul acestui proces, hipnoterapeutul are posibilitatea de a scoate la iveală motivații subconștiente, să acceseze amintiri reprimate și să folosească puterea sugestiilor pentru a rescrie răspunsurile la stimuli ale minții.
Nu. Hipnoza nu este decât o stare de relaxare profundă. Persoana „hipnotizată” deține în permanență controlul asupra sa, aude tot ce se întâmplă, poate comunica cu terapeutul și poate ieși oricând dorește din transa hipnotică.
Hipnoza are capacitatea de a-ți influența mintea, dar nu să o controleze. De aceea, poți fi „hipnotizat” să faci doar lucrurile pe care ți le dorești deja. Hipnoza funcționează pentru că trece de partea conștientă a minții tale și se adresează direct subconștientului, proces în care acesta este actualizat cu informații noi, în direcția schimbării conștiente pe care tu ți-o dorești.
Dacă îți dorești să aibă, atunci sunt șanse extrem de mari ca acest lucru să se întâmple. Unul din elementele principale, necesare succesului terapiei prin hipnoză, este ca persoana să fie dispusă să se relaxeze și să accepte sugestiile date de hipnoterapeut.
Din moment ce citești asta, probabil crezi deja că te poate ajuta, ceea ce înseamnă că ai făcut deja primul pas. În general, hipnoza nu prea are efect atunci când ești de neclintit, fiind necesar un oarecare nivel de auto-control care să-ți permită să intri în starea hipnotică.
Noi toți suntem susceptibili pentru hipnoză, dar măsura în care putem fi „hipnotizați” diferă foarte mult. Majoritatea populației se află în zona de mijloc. Un procent de 10-15% sunt foarte greu de hipnotizat , în special datorită unei incapacități de concentrare, sau persoane cărora le este prea frică să nu piardă controlul și astfel nu sunt dispuși să „se lase”. Dar există și un procent de 7% care sunt puternic hipnotizabili, ei au un stil de procesare care-i ajută să experimenteze transa hipnotică extrem de profund.
În cazul metodelor tradiționale, terapeuții alocă foarte mult din timpul lor pentru a putea trece de blocajele mentale ale pacienților, astfel încât să poată să înțeleagă care este mecanismul inconștient din spatele problemelor lor. Hipnoterapia folosește transa hipnotică ca metodă de a accesa subconștientul, ceea ce îi permite hipnoterapeutului o mai bună înțelegere a motivelor principale pentru care anumite probleme se manifestă.
Diferența majoră dintre hipnoterapie și metodele tradiționale este dată de profunzime și viteză. Folosind tehnici precum relaxarea, imagistica ghidată și sugestiile, hipnoterapeutul poate accesa subconștientul și depista motivele inconștiente ce stau la baza manifestării anumitor probleme și într-o singură ședință, în timp ce în cazul metodelor tradiționale acest proces poate lua săptămâni, luni, sau chiar ani.
În sfera clinicii, printre numeroasele aplicații în hipnoterapie putem enumera:
În afara sferei clinicii, hipnoza are aplicabilitate și în domeniile care necesită optimizarea performanțelor umane. Pentru obținerea unui echilibru emoțional superior, pentru o mai bună capacitate de concentrare și pentru autoreglarea comportamentului, hipnoza este utilizată în pregătirea sportivilor și a cosmonauților.
Terapia prin hipnoză este eficientă de asemenea în eliminarea stresului, managementul relațiilor sociale și dezvoltarea unei gândiri pozitive.
Totodată, hipnoza reprezintă o modalitate eficientă de a scăpa de tracul sau emoțiile excesive asociate cu reprezentațiile în fața publicului și examenele din educație.
Mintea subconștientă este locul în care depozităm tot ceea ce s-a întâmplat în viața noastră iar hipnoterapia accesează acele momente care ne-au impactat, de aici rezultând o conștientizare mai mare asupra unei situații ce ne nemulțumește și se dorește rezolvată. Cu această conștientizare vine și abilitatea de a recunoaște cauzele comportamentelor ce se doresc înlocuite.
Gândește-te la hipnoterapeut ca la un arheolog … folosind arta comunicării, terapeuții trebuie să îndepărteze încet crusta cu periuța de dinți, ajungând în cele din urmă la scheletele de dedesubt, după multă muncă minuțioasă. Hipnoterapia îți permite să faci tunel … direct către subconștient.
Te pot ajuta să-ți găsești răspunsurile și calea către viața dorită. Vezi mai jos câteva dintre alternative.