03 iun. Arta dialogului – cum să-ti faci vocea auzită
Când vorbim despre a fi de succes în viață, sunt două lucruri majore pe care le putem controla: cât de mult muncim și ce impresie facem asupra altora.
Să presupunem că faci deja tot ceea ce ține de tine pentru a ajunge unde îți dorești dar hai să vorbim puțin de partea cu impresia. Despre ce putem face ca să avem o influență mai bună, sa fim mai convingători, sa obținem mai mult respect și să facem o impresie de durată partenerilor de dialog. Cum să-ți faci vocea auzită, vezi mai jos 7 strategii de comunicare eficientă:
Tăcerea e o virtute
Cu toții ar trebui să stăpânim arta tăcerii când nu avem nimic de spus. De multe ori, în special în intâlnirile de afaceri, oamenii vorbesc doar ca să umple timpul. Este un joc de vanitate, un disconfort cu tăcerea, este despre a vorbi doar ca să nu fii văzut că taci. Învață să reziști acestei tentații și în loc, așteaptă un moment în care să poți spune ceva care chiar va avea un impact.
Luptă împotriva dorinței de a întrerupe
Dacă mai sus vorbeam despre a nu vorbi dacă nu ai ceva de spus, punctul acesta este despre a nu întrerupe, când ai ceva de spus. Cu toții am trecut prin acel moment în care cineva spune ceva iar noi simțim această incredibilă, copleșitoare dorință de a le rupe fraza în două în timp ce sărim sa ne demonstrăm perspicacitatea … „uite cât de profund sunt”, „uite ce interesant sunt” … doar că lor nu le pasă, pentru că sunt prea ocupați să fie frustrați și plini de resentimente pentru că nu au apucat să termine ce aveau de spus! Nu face confuzie între a avea ceva de spus și momentul corect în care să o faci.
Atacă cu smerenie
Unul din cele mai înțelepte lucruri pe care le poți spune când nu ești de acord cu părerea sau planul cuiva, este: „Ok, am să îți spun punctul meu de vedere și spune-mi tu de ce greșesc”. Asta denotă smerenie pentru că astfel construiești spațiul ca să iți dea dreptul la replică când au terminat ce aveau de spus. Acum le vei obține atenția pe deplin pentru că simt că le-ai creat spațiu ca să nu fie de acord cu tine când ai terminat. Dar este smerenie și pentru că arată un fel de naivitate … „am să iți spun toate lucrurile care cred că sunt greșite în tot ce ai zis și apoi îmi poți spune de ce greșesc”.
Nu fi acela care le știe pe toate
Dacă cineva iți pune o întrebare la care nu știi răspunsul, spune simplu: „nu sunt sigur de asta” sau „nu este de domeniul meu” sau „trebuie să mă gândesc la asta, am să iau asta in calcul și revin la tine”.
Pune argumentele tale înaintea prejudecăților și emoțiilor tale
Uneori, când nu suntem de acord cu ceva, sărim imediat și spunem … „EU cred că…” Adevărul este că oamenii poate nu vor sa știe neapărat ce crezi tu. Unul din lucrurile pe care le poți spune când crezi că ceva este greșit sau vrei sa vii in plus cu ceva, este: „cred că sunt câteva aspecte care merită luate în considerare aici”. Asta le permite tuturor să fie deschiși față de ce ai de spus pentru că nu ai acuzat pe nimeni că ar greși.
Contrazice argumentul, nu persoana
Când cineva spune ceva ce nu ne place, în loc să spunem … „greșești”, putem spune … „uite punctul meu de vedere legat de asta”, este impersonal și subliniem faptul că nu suntem de acord cu ideea, nu cu persoana, este o diferență majoră. În felul acesta și cealaltă persoană se detașează de propriile argumente, chiar dacă se identifică cu ele. Dacă argumentele tale, felul în care le vorbești oamenilor, le „cere” să-și demonteze propriul ego pentru a fi de acord cu tine, nu o să fie de acord cu tine prea mult. Dar, dacă argumentul lor este adversarul tău în timp ce persoana este aliatul tău, iți vei face mulți prieteni si vei câștiga multe controverse.
Nu-ți supraexpune punctul de vedere
Toți am trecut prin acel moment în care am spus ceva interesant pentru cineva si am simțit acel „aha” din partea lor, poate am văzut cum încuvințează dând din cap și atunci ne-am spus în minte …„daaa, sunt cea mai inteligentă persoană din cameră, mă cred minunat, o pot vedea în ochii lor”. Ei chiar ar putea să verbalizeze asta spunând ceva de genul „este un punct de vedere bun”, „nu m-am gândit la asta”. Acela e momentul în care parcă ceva se înfierbântă în noi și simțim nevoia să spunem din nou, să repetăm ceea ce deja am mai afirmat. Să reiterăm aceeași idee încontinuu.
Când te surprinzi făcând asta, oprește-te si spune-ți: „mi-am spus punctul de vedere, deja îl apreciază, acum o să-i permit acestui punct să încolțească în mintea lor și să facă treaba pentru mine. Dacă vor să sa mai afle ceva despre asta, o să mă întrebe”.
Când vorbim despre aceste tehnici, vorbim despre eficiență, impact, persuasiune, abilitatea de a avea o voce distinctă, unică și puternică, pentru a face impresie oriunde mergem , pentru a fi un interlocutor plăcut și pertinent. Despre cum să-ți faci vocea auzită.
Este despre a fi mai eficient ca persoană, pentru că afectează orice latură a vieții noastre: domeniul afacerilor, relațiile, atragerea de noi oportunitați … absolut tot.
Dacă ești aici, înseamnă că deja îți dorești să-ți fie mai bine, să faci ceva pentru tine. Programele mele de Coaching și Hipnoterapie te vor ajuta să identifici ce nu merge bine în viața ta , să obții claritate, inspirație și motivație legat de ceea ce-ți dorești, să dobândești o nouă perspectiva asupra relației de cuplu.
Înlătură din viața ta tot ce nu mai ai nevoie din trecut și devin-o persoana la care ai visat mereu !
No Comments